2012. július 7., szombat

Dunaj 85 hadgyakorlat jelvény.

Az egyik utolsó nagy hadgyakorlat volt Magyarországon a több állam részvételével megrendezett Dunaj (Duna) 85 hadgyakorlat,mely egy jelentős része a várpalotai lőtéren zajlott, majd erőltetett folyami átkeléssel ért véget ercsinél. A Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői éves kiképzési tervének megfelelően a Magyar Néphadsereg, a Szovjet Hadsereg és a Csehszlovák Néphadsereg kijelölt törzsei és csapatai vettek részt a hadgyakorlaton A Duna '85 elnevezésű hadgyakorlaton a három országból mintegy 23 ezer katona vett részt, ami ha belegondolunk egy kisebb háborúra is elég lett volna.

Számunkra nem volt olyan nagy dolog ez, hiszen itt Várpalotán (Inotán) hozzá voltunk szokva a mindennapos katonai gyakorlatokhoz, a Mil MI 24-es harci helikopterek sokszor 5-7 méterrel a házak felett zúgtak el és fordultak rá a célpontokra. Volt, hogy egész nap teljes hangerővel bömbölt a tv a nyolcvanas évek elején-közepén, mert inota felett fordultak célra a Mig 21-es vadászgépek és semmit sem lehetett hallani, és a településtől alig 5-6 km-re lőtték a célpontokat, melyet az inotai dombokról kiválóan végig lehetett követni.

Szóval a várpalotaiak, inotaiak számára nem volt meglepő és különleges a harci járművek sora, melyek átkeltek a "8"-as főúton, hogy elérjék a lőteret, hiszen a Hajmáskérről érkező szerelvények havi rendszerességgel ontották magukról a tankokat, melyek inota házai mögött alig 500 méterrel sorakoztak végeláthatatlan sorban, beterítve a település végét a járó motorok dübörgésével és az üzemanyag kipufogásának jellegzetes szagával. Gyerekként persze mindig ott álltunk a harckocsik közelében, senki nem zavar el, sőt integettek, örültek a szovjet, vagy más varsói szerződéses katonák.

A Dunaj 85 azért nagyszabású volt, érezni lehetett a városban, hogy itt most valami nagyobb készül. Tömött sorokban érkeztek a katonák, 2x 3x annyi harci eszköz érkezett, mint eddig, az ég folyamatosan tele volt Mi8-as szállítóhelikopterekkel és Mi24-es harci helikopterekkel.

A hadgyakorlat hivatalos jelvényét egy szovjet tiszttől sikerült anno megszereznem (átmérője kb 2,5 cm):


A hadgyakorlatról fellelhető az interneten két videofelvétel a youtube oldalon:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése