2012. július 11., szerda

Autóverseny - A nagydíjért -- társasjáték

A Kelet-Európába először 1986-ban ellátogató Formula 1 a magyar Hungaroringen kezdte meg azóta is tartó sorozatát, ezzel a magyar pályát a 3 leghosszabb ideig folyamatosan versenyt adó pálya közé emelve. Gyakorlatilag 1986 óta megszakítás nélkül rendez futamokat a mogyoródi pálya. Építése 1985-ben kezdődött és rekordidő - 8 hónap alatt - készült el. Természetesen hatalmas volt a hírverés és a felbuzdulás az országban, hiszen az autósport királykategóriája látogatott el hazánkba. 

A játékgyártók sem tétlenkedtek, sorra jelentek meg a kiegészítők, figurák, versenyautók és egy mára már igazi kuriózum társasjáték.

Borítóján a Hungaroring, valamint Kesjár Csaba autója, aki a magyar Formula 1-es reménység volt a nyolcvanas évek közepén, ám egy tesztvezetés során életét vesztette. A doboztetőn láthatjuk még a Hungaroring hivatalos figuráját, valamit a pálya rajzolatát is. A dobozon sehol nem olvasható a Formula 1, vagy Forma 1 felirat, gondolom a licenszeket nem sikerült - vagy éppen nem is akarták - megszerezni. 

A játékmező természetesen a Hungaroring, ahol az általunk választott autóval körözhetünk. A játék kellően összetett volt, nem csak a szerencsén (kockadobásokon) múlott a győzelem. Gumijaink koptak, ezért cserére is ki kellett állni, valamint az üzemanyag is véges volt, ezért tankolási lehetőség is kínálkozott. Ezeket ötletesen kis négyzet alakú lapokkal oldották meg. Egy-egy előzés, vagy gyorsabb haladás (a pálya belső oldalán nagyobbak voltak a lépésmezők, kívülről befele haladva sokkal gyorsabban haladhattunk) kihatással volt a gumijainkra és üzemanyagunkra.

Ez a játék mind a mai napig megállja a helyét, összetettségében és taktikában egyaránt.Nagyon sokat játszottunk vele anno a 80-as évek végén, sajnos a doboztető meg is sínlette, az oldala mára már ragasztva van.





2 megjegyzés:

  1. Nekünk is megvan az A nagydíjért -- társasjáték, csak a játékszabályt nem találjuk. El tudná valaki küldeni a címemre (oszlanyics(kukac)gmail.com).

    Köszönettel:
    Oszlányi Csaba

    VálaszTörlés
  2. Nekünk is megvan a társasjáték! Bontatlanul még a fólia is rajta. Ahogy anno a dédszüleim megvették és eltették.

    VálaszTörlés